CGS. Projecte CGS - Chess: a Game to be Spread in Schools

17.04.2022

Aquesta informació ha estat treta:  https://escacsxavixec.blogspot.com/ autor: Xavier García Bou

Els passats dies 21, 22 i 23 de juliol va tenir lloc a Roma la primera trobada presencial del projecte CGS (Chess: a Game to be Spread in Schools). Hi vam asistir gairebé totes les parts implicades, a excepció de la delegació sueca, ja que el seus integrants s'haurien vist obligats a realitzar una forçosa quarentena a la seva tornada. Així doncs, hi vam anar integrants del Club Ajedrez 64 Villalba i de la Fundación Aprender (Espanya); Alfiere Bianco; C.S.E.N.; Rete Italiana Scacchi a Scuola i Università Degli Studi di Torino (Itàlia) i ECU (Suïssa). Vam comptar també amb la presència i la interacció del secretari general de la ECU (Eropean Chess Union), el greg Theodoros Tsorbatzoglou.

El projecte CGS és l'Erasmus+ d'escacs i educació que compta amb la dotació econòmica més important fins el moment, per part de la Unió Europea, amb 423.000€. Té com a objectiu la formació de mestres de diferents països en escacs i el seu enorme potencial educatiu i pedagògic . Compta amb quatre models (A, B, C i D) pensats per a diferents etapes o cicles. A continuació en farem cinc cèntims de les característiques principals de cadascun d'ells a partir del treball realitzat aquest estiu a la "citutat eterna"

Model A

Està pensat per a infants de 3 a 5 anys. Hem elaborat els materials i el manual l'equip espanyol del 64 Villalba liderat per Luis Blasco de la Cruz, amb la col·laboració de l'equip italià d'Alfiere Bianco. Susana de la Poza, Verónica López, Petya Simeonova i un servidor per part espanyola i Irene Pulzoni, Claudia Pulzoni i Max Autino per part italiana.

El manual compta amb quinze lliçons amb tres o quatre activitats psicomotrius i les seves respectives adaptacions per a infants de 3, 4 i 5 anys, a més d'un apartat dedicat a l'atenció de la diversitat de l'aula. Una metodologia globalitzada que parteix d'una història que serveix de fil conductor de totes les lliçons, amb personatges i propostes innovadores que, de ben segur, motivaran a tot l'alumnat. El manual es veurà acompanyat de 60 vídeos que estem enregistrant i editant per facilitar al màxim al professorat la seva implementació.

Model B

El model B és la proposta psicomotriu sobre tauler gegant de Castle Project per a cicle inicial de primària (6 a 7 anys). Així doncs, recuperem i ampliem l'exitós projecte, pioner a Europa en escacs i educació i que tan bona acollida i valoracions n'ha obtingut. Una nova oportunitat per conèixer-lo i formar-se'n el professorat i les escoles que ho desitgin. A Roma l'encarregada d'exposar-lo va ser la nostra companya d'Alfiere Bianco Irene Pulzoni, amb qui hem tingut també l'honor de compartir hores de treball en la psicomotricitat de 3 a 5 anys, juntament amb Alessandro Dominici, també d'Alfiere Bianco i coordinador italià del projecte.

Model C

El model C és la proposta també de Castle d'escacs amb tauler i peces i plataforma d'aprenentatge "Ajedrez de Víctor". La referència per edats seria la dels 8 i 9 anys. S'introdueix els escacs a partir de nombrosos jocs d'una manera prou motivadora i didàctica. La plataforma interactiva exclusiva del projecte compta amb gràfics molt atractius i és molt intuitiva, permet progressar a l'alumnat autònomament i comprovar-ne l'evolució als seus supervisors o supervisores. En Sebastiano Paulescu, d'Alfiere Bianco, exposà el projecte i, juntament amb en Luis Blasco del 64 Villalba, ens van oferir tot un ventall de jocs ("mini jocs") en la segona part de la formació.

Model D

El model D és l'altra gran novetat del projecte general, juntament amb el model A. Es tracta d'una proposta basada en escacs i el desenvolupament d'habilitats lògico-matemàtiques i la introducció a la programació. Està pensada per a infants a partir dels 10 anys. Consta d'un manual de quinze lliçons que inclouen, en el seu conjunt, una gran varietat de "mini jocs" així com també una plataforma interactiva d'aprenentatge exclusiva i innovadors aspectes organitzatius d'aula. L'encarregat de compartir el treballat realitzat va ser en Jesper Hall de la ECU (European Chess Union).



© 2020 Escacs DE COLORS ♞♚♛♞
GIRONA  
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar