Entrevista a Carme Saurina Canals Directora de l'Observatori d'Escacs i Educació de la Universitat de Girona.

29.10.2020

Carme Saurina Canals, professora titular emèrita de la Universitat de Girona i directora de l'Observatori d'Escacs i Educació de la Universitat de Girona


Què és l'Observatori?

És una estructura de recerca de la Universitat de Girona.

Per què el nom d'Escacs i Educació?

Escacs i Educació, va ser un projecte sorgit d'un grup de persones de la Universitat amb la finalitat de vincular els escacs amb l'escola per afavorir el desenvolupament integral de l'alumnat. La idea va ser anar introduint l'ensenyament dels escacs com a eina educativa i transversal en horari lectiu i impartit pels mateixos docents.

A partir d'aquesta idea inicial, es va establir el curs 2012-13 un conveni de col·laboració entre el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, departament que ara és el Departament d'Educació, la Federació Catalana d'Escacs i les Universitats de Girona i de Lleida. Amb la idea de dotar de contingut aquest conveni es va anar treballant per tenir una estructura dins de la Universitat. Finalment, el 25 de juny de 2015 el Consell de Govern de la Universitat de Girona va reconèixer les activitats realitzades i va aprovar la creació d'una nova estructura de recerca sota el nom d' "Observatori d'Escacs i Educació".

Així doncs quins són els objectius de l'Observatori?

A grans trets els puc resumir en dos.

  • Per una banda donar suport a la introducció dels escacs als centres educatius.
  • Per l'altra dur a terme recerca aplicada centrada en conèixer com l'ús dels escacs de manera educativa i transversal poden afavorir l'aprenentatge
  • Podria afegir també un tercer objectiu més general que és el de generar opinió i potenciar l'ús i el coneixement didàctic dels escacs en els estudis de les Facultats d'Educació i en la formació permanent del professorat.

Qui forma part de l'Observatori?

En aquests moments som un grup de persones procedents d'àmbits de formació ben diversos tant pel que fa a les persones de la Universitat com de les procedents de centres de primària i de secundària. Parlem de psicòlegs, estudiants d'educació i de psicologia, mestres, pedagogs, matemàtics, físics i economistes.

Què es fa des de l'òptica de les escoles?

Bàsicament organitzar jornades, seminaris, conferències o espais de trobada i intercanvi d'experiències per difondre els escacs com a una estratègia educativa i per analitzar la incidència educativa dels escacs a tots els àmbits i etapes educatives.

Què es fa des de la recerca?

Vàrem començar amb estudis centrats més en el procés d'aprenentatge i en avaluar fins a quin punt la introducció dels escacs en horari escolar i donat pels mateixos docents podia ajudar a millorar aspectes de matemàtica i de llengua.

Posteriorment ens hem anant interessant més per aspectes psicològics i hem procedit a avaluar si els escacs poden ajudar a la millora de les funcions executives, que a la vegada són responsables del procés d'aprenentatge. També s'ha treballat l'impacte delMindfulness, tot i que no directament aplicat anens i nenes i ens estem plantejant abordar la recerca de l'ús dels escacs des d'un punt de vista terapèutic.

Com s'ha adaptat la tasca de l'Observatori al Covid19?

A nivell d'Observatori hem seguit trobant-nos, tot i que de manera virtual, i hem substituït les Jornades i les sessions presencials per webinars o sessions online.

Evidentment la presencialitat permet un contacte més proper i més càlid amb les persones i amb els docents que any rere any ens han fet confiança però estem contents que aquesta manera de comunicar-nos ens ha permès contactar amb gent de diferents parts del planeta i hem pogut conèixer experiències molt interessants. Hem pogut comptar amb ponents de diferents llocs d'Espanya: Aragó, Extremadura, Andalusia i Catalunya i també de diferents països del món: Colòmbia, Argentina, Uruguai i Xile. D'alguna manera penso que hem aconseguit seguir mantenint l'esperit que ens ha guiat tot aquest temps.


© 2020 Escacs DE COLORS ♞♚♛♞
GIRONA  
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar